24-25. oktober arrangerte Norsk Gartnerforbund konferansen Gartner 2023 på NOVA Spektrum på Lillestrøm. To velfylte dager med inspirerende foredrag, sosialt samvær og mange spennende utstillinger.

Dag 1

Styreleder Kristian Solberg ønsket velkommen sammen med generalsekretær Arne Kristian Kolberg, før Arne Hjeltnes entret scenen. Han løftet fram tradisjonsmat laget med norske råvarer av god kvalitet. Han understreket også hvilke muligheter som finnes, og viste gode eksempler fra kokker og produsenter som har lyktes godt i sitt arbeid.

Anna Bengtson fra Sveriges landbruksuniversitet var neste person på scenen med sin spennende presentasjon om forskning på helseeffekten av å oppholde seg i grønne omgivelser. Hun la frem resultatet fra forskning som viste bedre resultater jo nærmere naturen du var, og hvordan man kan definere ulike soner. Alt fra å være innendørs og se ut på det grønne til å selv bevege seg rundt i den. Hun understreket også at helseeffekten er best for de som er dårligst.

Arne Bardalen fra NIBIO tok ordet etter Anna, og snakket om matsikkerhet og bærekraftig produksjon på norske ressurser. – Matsikkerhet er grunnmuren i et stabilt og bærekraftig samfunn, sa Bardalen under sitt foredrag. Han påpekte at hele 60 % av matenergien til det norske folk passerer landegrensen. Det er en tankevekker og god påminnelse om hvor viktig det er å øke selvforsyningen her i landet. Han var også innom temaet bærekraftig matproduksjon, og sa at bærekraftig matproduksjon handler om lokal tilpasning og allsidig produksjon. – Og vi kan produsere mye mer matplanter i Norge! påpekte han.

Videre utover dagen

Etter en deilig lunsj og tid til å ta en titt på de flotte utstillingene var det Hilde Liland fra Plantinor som holdt foredrag. Hun fortalte om arbeidet med Plantinor, og hvorfor samarbeid lønner seg. Deretter fikk vi høre Grønt Punkt Norge snakke om gartnerens ansvar for emballasje og landbruksplast. Annechen Bahr Bugge var også på scenen og holdt et inspirerende foredrag om revitalisering av kulinarisk arv med norsk frukt og grønnsaker. Hun fortalte om en endring i forbruket, og at det fra gammelt av ikke var vanlig å bruke så mye grønnsaker, og at eple er den eldste frukten som er dyrket her i landet. Frem til poteten kom til lands rundt 1760 var det nepe og kål som var mest anvendt. Hun viste også hvordan bruken av potet har endret seg fra hele 144 kg i året per person i 1893 til rekordlave 16 kg per person i 2022. Nå jobbes det altså med å revitalisere dette gamle kostholdet gjennom prosjektet «Foodlessons» som vi gleder oss til å se resultatet av.

Agrolux, utstillere på messen
Noen av utstillerne på messen.

Anja Bakken Riise, leder i Fremtiden i våre hender benyttet anledningen til å snakke om ønsket om mer planteproduksjon, hva som er barrierene for å få det til, og hvilke løsninger som finnes. Av løsningene hun løftet fram var å styrke de små direktekanalene, offentlige innkjøpskrav, bedre tollvern og en koordinert innsats for jordbruk, næring, klima og helsepolitikk. Neste foredragsholder var Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt. Hun fremhevet fordelene ved å velge et grønnere kosthold, og viste frem noen av tiltakene opplysningskontoret gjør for å øke forbruket blant unge. Sånn som bruk av influensere, avtaler med barnehager og bruk av kommunikasjonskanaler som retter seg mot unge. Selvsagt kombinert med fristende oppskrifter. Siste foredrag for dagen var med Trond Løkling, Universitetslektor på Nord Universitetet. Tema for hans foredrag var psykiskhelse i landbruket. Han viste oss blant annet en illustrasjon med en «stresstrapp» som viste ulike nivåer av stress, og anbefalte oss alle å ta en liten sjekk med oss selv for å finne ut hvor på trappen vi var. Det var også interessant å høre at når man er nederst på denne trappen så mister man evnen til å selv be om hjelp fordi kroppen slutter å produsere hormonet oksytocin. Derfor er det ekstra viktig at vi rundt bryr oss og hjelper til når vi ser at noen ikke har det bra.

Dagen ble avsluttet med en aperitiff i baren, grøntduell fra scenen med Solberg mot Solberg (styreleder Kristian Solberg mot leder i Småbrukarlaget Tor Jacob Solberg) og til sist en flott festmiddag med norske råvarer.

Dag 2

Denne dagen var forsamlingen delt i tre ulike sesjoner som gikk parallelt. I det ene rommet var veksthusnæringen samlet. Foredragene handlet om energi og kraftmarkedet, støtteprogrammer i Enova, smart bruk av lys og ny lysteknologi, vindmølle på eget gårdsbruk, varmepumper med borehull og kjøling av veksthus, samt nye muligheter i Bionova for gartnerne.

De som ville høre om temaet planteskole var samlet i et annet rom og hadde foredrag om hvordan en kan produsere energi selv, plast, mindre stress med grønne omgivelser, nye muligheter med trefiber, gjenbruk, fremmedartlisten og plateskolerådgivning fra NLR.

I det siste rommet var friland med grønnsaker, frukt og bær samlet. Foredragene der handlet om jordbærløft og plantehelse i jordbær, siderklynga, HMS hos bonden, dyrking av kål, jordhelse og modernisering av Ribes produksjon.

Vi takker alle som har deltatt på messen og gleder oss allerede til neste gang! Har du tilbakemeldinger til oss om hva som var bra eller som kunne vært gjort annerledes, send oss gjerne innspill! Send til ngf@gartnerforbundet.no