Klimaplanen er ambisiøs, og består av 8 satsingsområder og har som mål å kutte i utslipp, og øke lageret av karbon i jorden tilsvarende 4-6 millioner tonn CO2-ekvivalenter.
Gjennom representantskapet i Norges Bondelag ble i dag landbrukets klimaplan vedtatt. Planen bygger på intensjonsavtalen mellom myndighetene, Norges Bondelag og Norges Bonde- og Småbrukarlag som ble inngått 21. juni 2019.
Landbruket stod for 8,6 % av Norges klimagassutslipp i 2019. Dette tilsvarer 4,5 millioner tonn CO2 årlig. Sektoren har allerede kuttet utslippene med 5,3 % mellom 1990 og 2018. Likevel har landbruket inngått en ambisiøs avtale hvor sektoren forplikter seg til å kutte 5 millioner tonn CO2 samlet mellom 2021 og 2030.
Klimaplanen består av 8 satsingsområder og har som mål å kutte i utslipp, og øke lageret av karbon i jorden tilsvarende 4-6 millioner tonn CO2-ekvivalenter:
- Utrulling av klimakalkulator og økt satsing på klimarådgivning
- Mer klimavennlig og bærekraftig fôring, avl og friskere husdyr
- Fossilfri maskinpark
- Fossilfri oppvarming
- Bedre bruk av gjødsel og god agronomi
- Bruk av husdyrgjødsel som råstoff i industrielle biogassanlegg
- Jorda som karbonlager
- Ny klimateknologi revolusjonerer landbruket
Det skal årlig innrapporteres tall til et eget klimagassregnskap. Det er et eget teknisk beregningsutvalg som skal gjøre opp status for progresjon og utvikling i arbeidet med å innfri avtalen. Planen vil revideres årlig og tilpasses ny kunnskap om tiltak som kan bidra til å nå målet.
I avtalen står det «Avtalepartene har satt de fire hovedmålene for jordbrukspolitikken som ei overordna ramme for klimaavtalen: matsikkerhet og beredskap, landbruk over hele landet, økt verdiskapning og et bærekraftig landbruk med lavere utslipp av klimagasser». Klimaplanen tar dermed en helt annen retning for å få ned utslippene enn det som er presentert i klimakur 2030- sier Lars Petter Bartnes, leder for Bondelaget, i dag. «Planen har som mål å favne om alle landets bønder, uansett produksjon. Den er laga for et framtidsretta landbruk som skal fortsette å utnytte de naturgitte ressursene Norge har».