NGF er på offensiven mot den foreslåtte CO2- avgiften som kan ramme gartnernæringen og investeringskapasiteten hardt. Denne uka hadde vi flere møter på Stortinget.

I januar ble det klart at den nye regjeringen ønsker å innføre en flat CO2-avgift for alle sektorer, også landbruket. Hvis dette blir gjort gjeldende for gass til veksthusnæringen, vil det få store konsekvenser. Norske gartnere har i dag fritak for CO2-avgift.

NGF møter politikere i klimakamp. Fv styreleder Eystein Ruud, statssekretær Atle Hamar (V), NGFs Katrine Røed Meberg og Sidsel Bøckman.

NGF jobber strategisk og målrettet for å stoppe forslaget. Denne uka var NGF-ledelsen i møter med talspersoner fra Høyre og Arbeiderpartiet på Stortinget om den mye omtalte CO2- avgiften. Vi hadde også et møte med statssekretær Atle Hamar (V) i Klima- og miljødepartementet. Over påske møter vi SV og i februar møtte vi Venstres politisk rådgiver Håvard Sandvik.

Ingen klimaeffekt

– Vi registrerer interesse for informasjonen og argumentasjonen vi budbringer. Denne saken er så viktig for hele veksthussektoren. Politikerne tar våre innspill videre til både Finanskomiteen og Næringskomiteen, sier generalsekretær Katrine Røed Meberg.

– En skatt som pålegges veksthusnæringen uten at det finnes reelle alternativer utløser ingen klimaeffekt. Det vil kun bli en fiskalskatt, konstaterer Meberg.

Skaper verdier

Veksthusnæringen produserer flotte grønnsaker og blomster og binder CO2 i planteveksten gjennom fotosyntesen.  Næringen skaper verdier som er viktige for Norge og er en viktig bidragsyter for å oppnå nasjonale mål om økt matproduksjon, kostholdsråd om økt inntak av frukt og grønt og landbruk rundt om i landet.

–  Regjeringens forslag om å innføre en avgift på 500 kr per tonn CO2 vil være helt feil og vil ramme en næring hardt. Landbruket er ikke en kvotepliktig sektor. Nå foreslås en avgift som er ti ganger høyere enn hva en klimakvote koster. Er det virkelig prisen for å produsere sunn og kortreist mat? spør Meberg.

Viktig klimainnsats

NGF er helt klare i sitt budskap: Veksthusnæringen har vært spesielt gode på energitiltak. Norske gartnere har halvert sine CO2-utslipp siden begynnelsen av 2000 –tallet. Denne positive utviklingen vil næringen fortsette med. Gartnerne skal både spare energi og konvertere til fornybare energikilder.

– Men vi må ikke få pålagte nye, høye avgifter som vi mener vil lamme investeringskapasiteten og den positive utviklingen, sier Meberg.