Hektisk sesong, tørke og regn - planleggingen er en av utfordringene for arbeidsgivere i grøntproduksjon. Her finner du litt informasjon om årets sesong, og Arbeidstilsynets besøk.

Norsk grøntnæring er flerkulturell. Sammen med nordmenn og bosatte utenlandske arbeidstakere, strømmer også mange utenlandske arbeidstakere til Norge for å jobbe her hektiske uker og måneder når sesongen krever mye arbeidskraft. Mange oppgaver er manuelle og krever godt håndlag og erfaring – det er ikke «bare å plukke jordbær». Skal kvaliteten være på topp er det å jobbe med grønnsaker, frukt og bær spesialisert og nøye tilrettelagt arbeid.

Alle skal ha en arbeidsavtale – og den må være forståelig

Alle ansatte skal ha en skriftlig arbeidsavtale, uansett om de har fast eller midlertidig stilling. Det er ikke mulig å ha forenklede avtaler. Det er Arbeidsmiljøloven som definerer innholdet som er påkrevd i en arbeidsavtale, og en av malene du kan bruke er de tospråklige avtalene til Arbeidstilsynet, som du finner her.

Alle punktene i arbeidsavtalen må fylles ut. Arbeidsavtalen kan henvise til en arbeidsplan hvis det ikke lar seg definere enkelt når arbeidet skal utføres, slik at den ansatte har en forutsigbarhet og kan planlegge arbeid og fritid etter ønske. Har du spørsmål kan du ta kontakt med Arbeidstilsynets svartjeneste eller din næringsorganisasjon – medlemmer av Gartnerforbundet er velkommen til å kontakte oss.

 

Lønn og lønnsnivå

Allmenngjøringsforskriften for grøntnæringens produksjoner ble oppdatert 15. juni. Nye satser finner du her i forskriften

Mange bedrifter velger også å følge andre deler av Overenskomsten, tariffavtalen. Den finner du informasjon og oppdatert versjon av her. 

Forsøk å hjelpe utenlandske arbeidstakere til å få konto i Norge, og etterstreb at alle skal ha lønn på personlig konto.

Timelister og arbeidsplaner

Gjennomsnittsberegning av arbeidstid er et viktig verktøy, som lar de ansatte jobbe mer når det er mange oppgaver som skal gjøres, og mindre når det er mindre hektisk. Dette er som regel til begge parters nytte og glede, men husk at det må foreligge en avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstakere, og at dette må avtales i arbeidsavtalen. Les mer om hvordan på arbeidstilsynets nettsider.

 

Pressemelding fra Arbeidstilsynet 23.6.23

Kontaktperson i NGF: Tove Ladstein