GARTNER 2021 – Grøntsektoren mot 2035

Program for tirsdag 26.10

10.00 Utstillingen åpner11.30-12.30 Lunsj og registrering12.30-14.00

  • Velkommen v/Generalsekretær Katrine Røed Meberg og styreleder Per Magnus Berdal
  • Grøntsatsingen hos den nye regjeringen. Den nye Landbruks og matministeren inviteres
  • Neste måltid – med norskprodusert frukt, grønt og blomster. Petter Haas Brubakk, NHO Mat og Drikke
  • La de tusen blomster blomstre – med Nyt Norge. Nina Sundqvist, Norsk Mat

14.00-15.30 Utstilling og pause

15.30-17.30

  • Hvordan kan forskning og høyere utdanning bidra til vekst i grøntsektoren? Kari Kolstad, NMBU
  • Lærlingevirksomhet for næringens fremtid. Magne Hagen, Lærerplassjegerne Viken fylkeskommune
  • Norge et hestehode foran på bærekraft, men likevel sist i feltet? Ola Hedstein, Rethink Food
  • Ut på tur med grøntnæringen til 2035. Arne Kristian Kolberg, Forum for Norsk Grønt

 
17.30-19.00 Utstilling og pause

19.00 Aperitiff og Festmiddag
«Blomsterbad» med Finn Schjøll og Tove Ladstein, NGF

Program for onsdag 27.10

Parallelle sesjoner
08.30-13.00 Veksthus.

  • Energirådgivning gir resultater. NGFs energirådgivere Martin Knoop og Anders Sand
  • Bruk av ny teknologi i praksis. Erfaringer med LED, CO2-måling og energigjenvinning. Frode Ringsevjen, Wiig Gartneri
  • Ekstra Inntekter til gartneriene ved bedre utnyttelse av strømnettet. Roar Lyngstad, Ustekveikja Energi

10.00-11.00    Utstilling og pause

  • Hva skjer med nettleien? Representant fra Elvia AS
  • Solenergiproduksjon på taket? Ulrik Rør, Solcellespesialisten
  • Hvor lønnsom er bærekraftig veksthusproduksjon, og hvordan kan vi oppnå klimanøytral veksthusproduksjon?  Michel Verheul, NIBIO

13.00-14.00    Lunsj

08.30-13.00 Planteskole

  • Fra hageentusiast til Norsk Hageentusiast – hvordan øke bevisstheten om norskprodusert hos private hageeiere. Tron Hirsti, Det Norske Hageselskap
  • 100 000 trær i Oslo – selvfølgelig skal de være norske. Hanne Jonsrud, Bykuben
  • Hvordan står det til med plantehelsen i norsk produksjon. Venche Talgø, NIBIO

10.00-11.00    Utstilling og pause

  • Naturplanter – det er i anleggene det skjer. Rune Skeie, Asplan Viak
  • En planteskole i vekst – hvordan kan Innovasjon Norge hjelpe til? Representant fra Innovasjon Norge
  • Riktig gjødsling i planteskole gir besparinger for miljø og økonomi. Agnar Kvalbein

13.00-14.00     Lunsj

08.30-13.00 Grønnsaker, frukt og bær

  • Fra monokultur til allsidig økologisk drift. Birgitte og Arvid Uno de Haes, De Haes Gartneri
  • Økt grønnsaksproduksjon i Norge – Kan proteinvekster bidra til å nå målet? Ingunn Vågen, NIBIO
  • Biologisk plantevern på friland. Erfaringer fra Norsk Landbruksrådgivning. Kari Bysveen/Hilde Olsen, NLR Innlandet

10.00-11.00    Utstilling og pause

  • Hvordan forbedre bedriften med digital timeføring. Representant fra SoilMate Tracker
  • Lagring av epler i kontrollert atmosfære – tilbakeblikk og fremtidsutsikter. Jan Meland, Midt-Telemark Landbrukskontor
  • Fremtidsutsikter for torverstatning i hagebruk. Kan trefiber være nøkkelen? Tomasz Woznicki, NIBIO
  • Mer Norsk Løk – Hvordan redusere svinn og øke popularitet? Reidar Gusland, Larvik Løk

13.00-14.00    Lunsj

14.00 Felles del

  • Blomsterpanel med sentrale handelsaktører

Hva kan dere som markedsaktører for blomster og planter gjøre for at grøntsektoren skal nå målet?
Med mål om å løfte forbruket av grønt med 75% og øke norskandelen med 50% innen 2035 er samarbeide for økt konkurransekraft, økt etterspørsel og økt salg av norske blomster og planter grunnleggende.

  • Politikerpanel.

Politikere som skal føre landbrukspolitikken videre deltar. Hvordan skal grøntsektoren utvikles og hvordan skal de bidra. Hvem som deltar vet vi etter valget.

16.00   Avslutning og oppsummering av seminaret

Program med forbehold om endringer.

www.gartnerforbundet.no