Maskinen bruker vanndamp som alternativ til kjemikalier for å rense jordbruksjord for uønskede mekanismer. Prisutdelingen er et stort løft for norsk grønnsaksproduksjon. NGF gratulerer!

Sandefjord-baserte Soil Steam International har  utviklet et helt unikt produkt med stort internasjonalt potensiale. For dette er de nå kåret som vinner av Innovasjonsprisen 2018 som deles ut av Norsk Landbrukssamvirke. Norsk Gartnerforbund er stolt over Innovasjonsprisen 2018 som er delt ut til Soil Steam International. Vi gratulerer!

Revolusjon for produksjonen

– Innovasjon er viktig for et konkurransedyktig norsk landbruk. Soil Steam International har et produkt som kan revolusjonere produksjonen av grønnsaker, frukt og bær, og har definitivt potensialet til å gi et vesentlig bidrag til å gjøre norsk landbruk mer kostnadseffektivt og mer bærekraftig. Det vil vi hedre med denne prisen, sier administrerende direktør i Norsk Landbrukssamvirke, Ola Hedstein.

Soil Steam International har utviklet en maskin som bruker vanndamp som alternativ til kjemikalier for å rense jordbruksjord for uønskede organismer slik som sopp, ugress og nematoder. Bruk av teknologien gjør at man kan produsere en rekke bær, frukt og grønnsaker med langt mindre bruk av kjemikalier, og planen er å kommersialisere produktet i løpet av 2018.

– En enorm anerkjennelse

Som vinner av Innovasjonsprisen 2018 får bedriften en premie pålydende kr.100.000, i tillegg til velfortjent heder og ære. Hans Kristian Westrum i Soil Steam International er overveldet over tildelingen:
– Det å vinne en pris fra bransjen selv er en enorm anerkjennelse. Det er utrolig hyggelig at Norsk Landbrukssamvirke heier på oss og setter fokus på et så viktig tema som mer matproduksjon, mindre plantevern og bedre lagringstid. En slik pris gir masse interesse og oppmerksomhet som er nøyaktig hva vi ønsker når vi senere i år skal presentere den første maskinen for salg, sier Westrum.

Internasjonal interesse

På global basis har skadevirkning av uønskede organismer en kostnad på om lag 78 milliarder USD. Per i dag finnes det ikke konkurrenter med tilsvarende teknologi, noe som gjør det sannsynlig at maskinen kan bli etterspurt også internasjonalt. Dette har bedriften allerede merket:
– Vi har allerede interesse fra aktører fra rundt om i verden. Når vi demonstrerte maskinen i Tyskland i fjor sommer kom mer enn 30 mennesker fra hele verden for å se. Disse, og flere andre, kommer tilbake i sommer når vi skal presentere den kommersielle maskinen som er klar for salg. Går alt etter planen så selger vi de første maskinene i løpet av sommeren 2018, og samtidig med produksjonen av disse bygger vi fabrikk i Vestfold, forklarer Westrum.

Dette er fjerde år på rad at Norsk Landbrukssamvirke deler ut Innovasjonsprisen til en person eller et foretak som tør å satse på innovasjon innen bioøkonomien.

Kontakt:
Styreleder i Soil Steam International:
Hans Kristian Westrum, tlf: 404 02 090 / hkw@soilsteaminternational.no
Administrerende direktør i Norsk Landbrukssamvirke:
Ola Hedstein, tlf: 900 98 543
Juryen har bestått av Kristin Hoff (Norsk Landbrukssamvirke), Inger Solberg (Innovasjon Norge), Liv Monica Stubholt (Advokatfirmaet Selmer) og Ylva Lindberg (Sigla).

Juryens begrunnelse for tildelingen:

Juryen mener at Soil Steam International har et produkt som kan revolusjonere produksjonen av grønnsaker, frukt og bær. Utfordringen med infisert jord, uønskede nematoder, sopp og ugress, er betydelig både nasjonal og ikke minst internasjonalt. Soil Steam International vil kunne «friskmelde» jord som tidligere ikke har vært mulig å bruke. Juryen synes dessuten at det er viktig at dypdamping av jord kan bidra til økt produksjon og forbedret produktkvalitet. Dette kan gjøre norske frukt-, bær- og grønnsaksprodusenter mer konkurransedyktige, samt at det vil være mulig å forlenge sesongen for norske produkter. Dypdamping vil også kunne bedre miljøavtrykket fra jordbruket ettersom behovet for plantevernmidler blir vesentlig mindre.
Juryen er kjent med at Soil Steam International vil lansere en ny modell av dampmaskinen i løpet av 2018. I følge våre undersøkelser vil denne modellen være langt mer energieffektiv. Juryen oppfordrer Soil Steam International til å utvikle en maskin, som bidrar til at klimaregnskapet til jordbruket blir så bra som overhode mulig.
Soil Steam International fremstår som en meget spennende og kompetent bedrift, som evner å samarbeide med forsknings- og utviklingsmiljøer i Norge og utlandet, samtidig som de hele tiden har sluttkunden, bondens interesser i sentrum.

De nominerte til Innovasjonsprisen 2018 var:

– Soil Steam International: for utviklingen av en maskin som bruker vanndamp som alternativ til kjemikalier for å rense jordbruksjord for sopp, ugress og nematoder
– NoFence: for utviklingen av virtuelle gjerder for beitedyr på utmarksbeite
– Grisebonde Olav Røysland: for sin satsing på nye løsninger for bedre ressursutnyttelse og klimasmart matproduksjon
Tidligere vinnere av Innovasjonsprisen er Mære Landbruksskole, Sperm Vital og landbruksroboten Asterix.