Grøntorganisasjonene og Gartnerforbundet krever en storsatsing på norske grønnsaker, blomster, frukt og bær i årets jordbruksoppgjør. Vi er svært stolte over det brede samarbeidet i hele verdikjeden, dette har vi jobba lenge for!

Grøntorganisasjonene har gått sammen om storsatsning på poteter, frukt, bær og grønnsaker i årets jordbruksoppgjør.  Et nytt innovasjon- og vekstprogram, der også blomster er med, skal få opp norsk produksjon og få flere forbrukere til å velge norsk.

-Vi har stor tro på at årets forhandlinger kommer grøntnæringen til gode. Vi er veldig stolte over det brede samarbeidet, som vi har jobbet lenge for, sier NGF generalsekretær Katrine Røed Meberg.

7. mai kommer statens tilbud og forhandlingene ventes å være ferdige innen 17.mai.

Nytt innovasjon- og vekstprogram

I jordbruksoppgjøret krever organisasjonene Norsk Gartnerforbund, Norges Bondelag, Småbrukarlaget, Nordgrønt, BAMA og Gartnerhallen  150 millioner til et nytt innovasjon- og vekstprogram, skriver  Norges Bondelag på sine nettsider. 

Målet med det nye programmet er å øke produksjon og forbruk av norsk frukt, bær, grønnsaker, poteter og blomster (også kalt grøntsektoren). Programmet skal stimulere til økt produksjon på matjord over hele landet, og bidra til å få flere bønder i grøntsektoren. Det innebærer blant annet:

  • Over 100 millioner i støtte til nye investeringer og utprøving av ny teknologi.
  • 15 millioner til forskning på avl av nye sorter og utvikling av ny teknologi.
  • 15 millioner til Informasjonskampanje om norsk grønt i regi av Opplysningskontoret for frukt og grønt. Forutsetter spleiselag mellom midler fra jordbruksoppgjøret, grøntsektoren og Helse- og omsorgsdepartementet.

Les hele saken hos Norges Bondelag.

Bredt samarbeid om ny satsing

En forutsetning for at grøntsatsinga skal lykkes er et godt samarbeid mellom bønder, leverandørleddet og forskningsmiljøene. Norsk Gartnerforbund, Norges Bondelag, Småbrukarlaget, Nordgrønt, BAMA og Gartnerhallen er blant aktørene som støtter programmet og har forpliktet seg til å bidra. I en felles erklæring går de sammen med flere andre næringsaktører og forskningsmiljøer om flere tiltak for at nordmenn skal spise mer grønnsaker. Aktørene vil blant annet fremme og utvikle markedet for norske varer og bidra til at grøntveksten skjer over hele landet og gir rom for flere nye produsenter.

Samarbeidspartnere

Personvern og cookies