Gartnernæringen tar sitt arbeidsgiveransvar på alvor og ber om et mer forutsigbart regelverk.
Dette var et konstruktivt møte, sier en oppstemt Morgan Andersson, generalsekretær i Norges Gartnerforbund (NGF).
Sammen med styreleder Kristian Solberg var han i dag i dialogmøte med landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen og arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna. Tema for møtet var utfordringene med rekruttering, innleie og regelverket for arbeidskraft i grøntnæringen. Bakgrunnen er sakene fra Aftenposten om arbeidsvilkår i landbruket.
– Norsk gartnernæring er svært opptatt av å ha gode arbeidsvilkår i bransjen. Det skal være anstendige og rettferdige betingelser for alle arbeidstakere. Det er godt å se at begge statsrådene ønsker å arbeide for dette, samtidig som man legger til rette for økt vekst i næringen.
Under møtet spurte Brenna om hvor skoen trykker for norske grøntprodusenter i dag. Da fikk Solberg anledning til å utdype problemstillinger omkring bemanning og innkvartering. Han fortalte om hvordan bransjen stadig må tilpasse seg nye krav og regelendringer.
Under møtet noterte også Sandtrøen seg utfordringene med rekruttering.
Behov for klarere regler
Sandtrøen benyttet også anledningen til å løfte perspektivet. Han understreket at myndighetenes mål er å øke konsum og produksjon av frukt, grønt og bær.
– Vi står foran en vekstperiode. Og i denne fasen er det ekstra viktig at regelverket er tydelig, stabilt og tilpasset næringens spesifikke behov, sier Anderson.
Arbeidstilsynet var også til stede. De fortalte at tilsynet registrerer flere brudd, særlig på arbeidstidsregistrering og innkvartering. Likevel er det færre alvorlig saker.
– Vi ønsker å profesjonalisere infrastrukturen rundt produsentene, avslutter Andersson. Det gjelder blant annet ordninger for innleie av arbeidskraft og søknadsprosessen hos UDI. Det er her skoen trykker.
– Gartnerier har unike behov for fleksibel arbeidskraft gjennom sesongen, og det er avgjørende at regelverket reflekterer dette. Vi trenger effektive søknadsprosesser og forutsigbare rammer som sikrer stabil tilgang på arbeidskraft, uten å undergrave arbeidstakernes rettigheter, sier Andersson.
Slik jobber Norges Gartnerforbund for trygge arbeidsforhold:
- Webinar om arbeidsvilkår for produsenter.
- Rådgivning og bistand til produsenter
- Publisering av fagartikler og oppdateringer om regelverksendringer.
- Samarbeid med Arbeidstilsynet og UDI for å bekjempe arbeidslivskriminalitet.
Norges Gartnerforbund oppfordrer myndighetene til å sikre tydelige og forutsigbare rammer for arbeidskraft i norsk gartnernæring, slik at vi kan opprettholde både norsk produksjon og et seriøst arbeidsliv.