Fra lørdag 25. september kl 16, får vi «normal hverdag med økt beredskap». De generelle pandemireglene vil forsvinne internt i Norge, og reglene for innreise blir også drastisk endres. 

Når vi går over til en normal hverdag, fjernes alle restriksjoner innenlands, med unntak av kravet om å gå i isolasjon hvis du er syk med covid-19. Dette gjelder fra og med lørdag 25. september kl. 16. Med dette er krav om avstand på en meter fjernet, og vi kan omgås mer som vanlig. Regjeringen oppmuntrer fremdeles til forsiktighet, med lav terskel for testing, fravær fra jobb og skole, og

Blir man smittet med korona, må man fremdeles isolere deg for å unngå å smitte andre. Det vil ikke være en anbefaling, men en regel som man er forpliktet til å følge og som kan gi straffereaksjoner om man ignorerer.

Innreiserestriksjonene endres også drastisk i «normal hverdag med økt beredskap». Åpningen vil gjennomføres i tre trinn. Med første trinn, som er trådt i kraft, kan alle som er bosatt i EU/EØS, Sveits, Storbritannia og andre lilla land, reise til Norge som normalt, men test- og karanteneregime vil avhenge av smittestatus i avreiseland. Når neste trinn trer i kraft er per i dag ikke kjent.

Noen momenter verdt å få med seg:

  • Innreisekarantene gjelder etter dette kun for reisende fra røde, mørkerøde, lilla og grå land.
  • Ansatte med karanteneplikt kan avslutte innreisekarantene ved negativ PCR-test tatt tidligst tre døgn etter ankomst. Syvdagerstesten fjernes.
  • Karantenehotell fjernes som krav, men opprettholdes som et tilbud for dem som ikke har et annet egnet karantenested.
  • Krav om gjennomført koronatest før ankomst til Norge fjernes.
  • Karantenehotell eller godkjent karantenebolig blir fortsatt krav for arbeidstakere som har fått innreisetillatelse fra Sjøfartsdirektoratet og Landbruksdirektoratet. Søknadsordningene består for spesielle yrkesgrupper (som våre), for arbeidskraft fra 3. land.
  • Krav om test ved grensepassering/ankomst avvikles for reisende fra grønne og oransje land/områder. Testkravet beholdes for reisende som kommer fra områder med karanteneplikt.
  • Alle fullvaksinerte med gyldig dokumentasjon slipper karantene og testing.

Regjeringens pressemelding om innreise i «normal hverdag»

Regjeringens pressemelding om åpning til «normal hverdag» i samfunnet