Velkommen til vårt store fagseminar GARTNER 2022! Landbruksminister Sandra Borch (Sp) kommer og det gjør også en rekke sentrale fagfolk som brenner for bærekraft. Se vårt spennende program og meld deg på i dag!

Velkommen til GARTNER 2022 – Bærekraft som konkurransefortrinn.

Hvordan omsetter vi bærekraft i praksis og hvordan ligge et hestehode foran? Kan bærekraft gi bransjen et konkurransefortrinn? Og hvilken betydning har grøntnæringen for en bærekraftig landbrukspolitikk? 

Norges landbruks- og matminister Sandra Borch åpner seminaret og mange fagfolk og innledere skal diskutere bærekraft og praksis gjennom to dager.  

– Vi er svært stolte av å kunne presentere et seminarprogram skreddersydd for grøntnæringen om et så viktig tema som bærekraft. Vi tar opp sentral tematikk innenfor bærekraft og omsetter det fra tanker, intensjoner og teorier til praktisk anvendelse. Vi vil vise at næringen gjør noe med saken, sier generalsekretær i Norsk Gartnerforbund Katrine Røed Meberg.

Meld deg på her.

NOVA Spektrum, Lillestrøm

Program:

Tirsdag 25. oktober

10.00 Utstillingen åpner

11.30-12.30 Lunsj og registrering

12.30-14.00

  • Generalsekretær Katrine Røed Meberg og styreleder Kristian Solberg
  • Grøntnæringens betydning i en bærekraftig landbrukspolitikk. Landbruks- og matminister Sandra Borch
  • Bærekraft – har vi noe å lære av EU? Henrik Einevoll, Avdelingsdirektør seksjon handelspolitikk, LMD
  • Hvordan ligge et hestehode foran? Ivar Pettersen, NIBIO

 14.00-15.30 Utstilling og pause

15.30-17.30

  • Strømstøtte til landbruket. Nils-Einar Eliassen, Avdeling landbruksproduksjon Landbruksdirektoratet
  • Bærekraftig lagring. Torgeir Tajet, Norsk Landbruksrådgivning
  • Avrenning fra veksthus. Utfordringer og løsninger. Liv Knudtzon, NLR Viken, Ingunn H. Sømme Statsforvalter i Vestfold og Telemark, Møyfrid Sørestad Hem, Gjennestad

 17.30-19.00 Utstilling og pause

 19.00 Aperitiff og Festmiddag

Underholdning ved Leif Arild Steen, trubadur og gartner

Onsdag 26. oktober      

Parallelle sesjoner

08.30-13.00 Veksthus.

  • Klimakalkulator for grøntprodusenter i veksthus. Johanne Houge, daglig leder Landbrukets Klimaselskap
  • Energisituasjonen for grøntnæringen. NGFs energirådgivere Martin Knoop og Anders Sand
  • Kjøling av veksthus og lagring av overskuddsvarme. Anders Sand om det nye ENØK-prosjektet

10.00-11.00    Utstilling og pause

  • Varmepumpeløsninger for veksthusnæringen. Polar energi
  • Fremtidsutsiktene for attraktive fastprisavtaler sett fra bransjehold. Ulf Møller, Energi Norge
  • Hvordan få fram gode bioenergiprosjekter. Fredrik Stai, ETA Norge
  • Hvordan kutte nyttedyrkostnader og fortsatt få god effekt. Annichen Smith Eriksen, NLR-Viken

13.00-14.00    Lunsj

 08.30-13.00 Planteskole

  • Plantenes bidrag til god helse og sosial bærekraft. Geir Aamodt, NMBU
  • Fremmedartslisten 2023 – nytt og nyttigere? Bjarte Rambjør Heide, Artsdatabanken
  • CRISPR for ikke-spiselige planter – hva sier regelverket og hva kan man forvente i fremtiden? Odd Arne Rognli, NMBU

10.00-11.00    Utstilling og pause

  • PeatFree – et prosjekt nærmere torvfritt vekstmedium. Hans Ragnar Gislerød, NMBU
  • Bli bedre kjent med biostimulanter. Astrid Sigaard Andersen, Azelis
  • Mikroorganismer – alternativt plantevern i startgropen. Anette Sundbye, NIBIO

13.00-14.00     Lunsj

 08.30-13.00 Friland. Grønnsaker, frukt og bær

  • Proteinvekster på friland (Food pro future). Anne Kjersti Uhlen, NMBU
  • Biologisk og genteknologisk bekjemping av sykdom i jordbær og salat. Tage Thorstensen, NIBIO
  • Lagring av frukt – forventninger til vinteren. Leif Øie, Grøntprodusentenes Samarbeidsråd (GPS)

10.00-11.00    Utstilling og pause

  • Økt etterspørsel etter norsk grønt fram mot 2035 – hva vil grøntnæringen? Anne Mette Johnsen,
  • Stiftelsen Norsk Mat
  • Store muligheter med små endringer – bruk regelverket for gjennomsnittsberegning av arbeidstid riktig. Tove Ladstein, NGF
  • Ny fagskole: Frukt- og bærskole på Hjeltnes og Søve. Prosjektet presenteres av Tonje Bergh og Bjørnar Bjelland
  • Hvordan samorganiseringen har styrket norsk siderproduksjon. Olav Bleie, Alde Sider (Siderklynga Hardanger)

 13.00-14.00    Lunsj

 14.00 – 16.00 Felles del

  • Bærekraftssatsing for norsk frukt, bær og grønt. Elisabeth Morthen, Gartnerhallen.
  • Det store energibildet. Arne Lind, Statkraft.
  • Bærekraft som konkurransefortrinn. Hvordan vil Gartnerforbundet jobbe for dette framover?

NGFs styreleder Kristian Solberg og nestleder i styret Ernst Skalleberg i samtale med Katrine Røed Meberg

16.00   Avslutning og oppsummering av seminaret

Program med forbehold om endringer. Arrangør: NGF, www.gartnerforbundet.no

Priser

Overnatting og dagpakker

Enkeltrom med frokost, kr 1.295 som gjøres opp på hotellet

Dobbeltrom med frokost, kr 1.595 som gjøre opp på hotellet

Dagpakke (lunsj og konferanse) kr 765 pr dag

Festmiddag dag 1, kr 1.250 (drikke inkludert)

Studentpris, kr 190 (lunsj er ikke inkludert, kun pausemat)

Kursavgift

Kr 1.800 for medlemmer av Norsk Gartnerforbund

Kr 0 for studenter

Kr 2.800 for ikke-medlemmer

Kr 1.100 for 1 dag for medlemmer i Norsk Gartnerforbund

Kr 1.650 for 1 dag for ikke-medlemmer