Neste uke vurderer regjeringen å utvide innreiseordningen for arbeidsreisende fra utlandet. - Budskapet om at norske produsenter trenger utenlandsk arbeidskraft er forstått. Statsministeren ga oss håp om at næringen er sett, sier NGFs generalsekretær Katrine Røed Meberg.

I dag la statsminister Erna Solberg frem planen for gjenåpningen av samfunnet. Hun varsler at de allerede neste uke vil utvide innreiseordningen for arbeidsreisende ytterligere.

– Vi vurderer å utvide ordningen ytterligere i neste uke. Det overordnede målet er i første omgang å prioritere utenlandske arbeidstakere som kan bidra til å gjøre tapet av verdiskaping og jobber minst mulig innenfor de rammer som følger av smittevernhensyn, sa Solberg i dagens redegjørelse for Stortinget.

Budskapet er forstått

– Statsministeren ga oss håp om at næringen er sett, og budskapet om at vi trenger utenlandsk arbeidskraft er forstått. Situasjonen er svært vanskelig for næringen vår slik det er nå, og vi i Gartnerforbundet kjenner på fortvilelsen mange gartnere sitter med når sesongen er på full fart, og bedriftene mangler sine ansatte, sier generalsekretær i NGF Katrine Røed Meberg.

– Vi er optimistiske siden det varsles at utenlandske arbeidstakere skal prioriteres. Disse bidrar som kjent til å redusere tapet av verdiskapningen i grøntsektoren.  Vårt klare budskap er at det må gjelde hele grøntsektoren, inkludert blomster og planteskole. Sammen skal vi vise at  det skal skje innenfor rammene av smittevernhensyn.

Les Statsministerens redegjørelse for regjerningens plan for gjenåpning av Norge. 

I dag gjelder en søknadsbasert innreiseordning for arbeidsreisende. Folk med teknisk kompetanse som gjør arbeid som blir vurdert som strengt nødvendig, får reise inn til Norge. Senere har den også blitt justert til å omfatte andre nødvendige tjenester og kompetanse.

Tekst: NTB/NGF