Vi hadde et håp om at minister Mælands forvarsel om lettelser i innreise ville medføre vesentlige forbedringer for vår hardt rammede grøntnæring, men fredagens nyheter var skuffende. Her finner du detaljer om hvem som nå må på karantenehotell.

Skillet mellom nødvendige og unødvendige reiser fjernes fra 27. mai, ved innreise til Norge slik at reisende fra Storbritannia og EØS/Schengen-land med lav smitte slipper å være på karantenehotell. Personer som har vært i områder med høy smitte må på karantenehotell, uavhengig av reisens formål. Det innføres unntak fra innreiserestriksjonene for utlendinger som er bosatt i områder som ikke er underlagt karanteneplikt i Norge.

Følgende grupper skal være på karantenehotell fra torsdag 27.05.2021:

  • Reisende utenfor Europa, skal i utgangspunktet være på karantenehotell i hele karanteneperioden frem til negativ test tidligst etter sju døgn.
  • Reisende fra europeiske land som har færre enn 150 nye smittede per 100 000 de siste 14 dagene og maks 4 prosent av de som testes, er positive, slipper å oppholde seg på karantenehotell. De må gjennomføre karantenen hjemme eller på et annet egnet karantenested.
  • Reisende fra Storbritannia og EØS/Schengen-land som har flere smittede enn 150 smittede per 100 000, må være på karantenehotell frem til de har fått en negativ test tatt tidligst etter tre døgn. De må fullføre karantenen hjemme eller på et annet egnet karantenested og kan teste seg ut av karantene tidligst etter sju døgn.
  • Reisende fra europeiske land med særlig høye smittetall, må være på karantenehotell fram til negativ test tidligst etter sju døgn. Det kommer mer informasjon om denne gruppen senere.

Mange europeiske land er i ferd med å få lavere smittetrykk, og det kan derfor være aktuelt med kun tre dager på karantenehotell for disse, før påfølgende negativ test og resten av karantene hjemme.

Det er åpenbart at unntak fra karantenehotell ikke var grøntnæringens første ønske, da den prekære mangelen på arbeidskraft gjør at vår soleklare prioritet er å skaffe til veie nok arbeidskraft, heller enn å lempe på de helt nødvendige karantenebestemmelsene. Det er sjokkerende å se at ingen lettelser for arbeidslivet var å finne i lettelsene i tiltak som trer i kraft 27. mai.

Les hele artikkelen fra regjeringen.no her

Kart for rapporterte smittetilfeller