«Velg mest mat fra planteriket» står det i de nye kostrådene som ble presentert på Arendalsuka i dag 15. august, og gjerne norsk – føyer Morgan Andersson til, generalsekretær i Norsk Gartnerforbund til.
Gartnerforbundet applauderer de nye kostrådene, og er glad for at det satses på grønt.
Skal økningen i forbruket av grønt skje med norske produkter er det avgjørende at den politiske satsingen, og fordelingen av midlene over jordbruksoppgjøret også henger sammen med ambisjonene. Det opplever vi ikke at det gjør i dag, understreker Morgan.
Mange grunner til å velge norsk
Ifølge Morgan er det mange fordeler ved å velge norsk. Dersom du vil spise mer klimavennlig er grønnsaker, frukt, bær og poteter gode alternativer. I norsk produksjon er det lite bruk av plantevernmidler, sammenlignet med andre land. Og velger du lokalprodusert frukt og grønt bidrar du samtidig til lavere klimautslipp fra transport, og mindre matsvinn.
Når du står i butikken, er det med andre ord lite å lure på. Finnes det norske produkter å velge, så bør du gå for det, understreker Morgan.
Økonomi et hinder
Undersøkelser gjort av Opplysningskontoret for frukt og grønt viser at økonomi ofte er det største hinderet på veien mot et sunnere kosthold og større inntak av vegetabilske varer. Det understreker behovet for å videreføre skolefruktordningen som finnes i dag, og også en økt satsing for at denne skal gjelde alle landets skoler.
Skolefruktordningen bør selvsagt også være i tråd med produksjonsmulighetene sånn at vi tilbyr de norske produktene som til enhver tid er på markedet, ifølge Morgan.
Dagligvarehandelen må satse
En annen viktig aktør for å få realisert en økning i forbruket av grønt er dagligvarehandelen mener generalsekretæren.
Det er de som setter prisene i butikk, og som velger hvilke produkter de henter ut marginene sine på. Det bør de ikke ta ut på frukt og grønt, men på varegrupper vi bør spise mindre av, ifølge Morgan.
Han oppfordrer butikkene til å gjøre en satsing for den norske folkehelsa, og henviser til samarbeidsprosjektet «Det store Grøntløftet» som lanseres senere i dag på Arendalsuka.
Samarbeid på tvers av næringa er avgjørende for å oppnå resultater, understreker Morgan, og nå har vi sjansen til å gjøre en forskjell sammen.
Norsk Gartnerforbund er en uavhengig interesseorganisasjon som jobber på vegne av hele gartnernæringa, og vi er selvsagt opptatt av at de som produserer varen også skal ha sin rettmessige andel av salgssummen. Da får vi også mer igjen i form av økt produksjon, innovasjon og at produsentene kan investere i en enda mer klimavennlig produksjon for fremtiden.