Som et skritt i gjenåpningen av Norge avgjøres nå karantenen av om du reiser fra land med høyt, lavt eller uoversiktlige smitteforhold.

Karantenested er avhengig av hvor du reiser fra

I følge covid-19-forskriften er hovedregelen for innreisekarantene fremdeles 10 dager på karantenehotell, men det er nå kommet en lang rekke unntak, som omfatter personer bosatt i Norge, men også reiser fra de fleste europeiske land. Disse deles i tre kategorier:

  • Personer som reiser fra land med lav smittegrad trenger ikke karantene ved innreise. Dette innbefatter regioner av Finland, Island og Grønland.
  • Reisende fra europeiske land som har færre enn 150 nye smittede per 100 000 de siste 14 dagene og maks 4 prosent positive testerslipper å oppholde seg på karantenehotell. De må gjennomføre karantenen hjemme, eller på et annet egnet sted. Dette innbefatter i skrivende stund utreise fra land som Polen, Romania og Storbritannia.
  • Reisende fra land som har flere smittede enn 150 smittede per 100 000, eller over 50 smittede per 100 000 dersom andelen positive tester er over 4 prosent (se tabell under)må være på karantenehotell frem til negativt resultat på PCR-test tatt tidligst 3 døgn etter innreise. Resten av innreisekarantenen kan gjennomføres i egen bolig eller på annet egnet sted. Dette innbefatter i skrivende stund land som de baltiske landene og det meste av Sverige og Danmark.

Du finner oppdatert informasjon om enkeltland i denne artikkelen fra FHI. Legg merke til at alle land som medfører karanteneplikt er markert røde, mens detaljene per land er å finne i tabellen nedenfor. Myndighetenes råd om å unngå alle unødvendige reiser er fremdeles hovedregelen.

Unntak vil også gjelde personer som er fullvaksinerte eller nylig har gjennomgått covid-19-sykdom, men grunnet manglende felles godkjenning av verifiseringen er det kun norske koronapass som per nå kan dokumentere dette.

Husk dokumentasjon!

Det er fremdeles krav om innreiseregistrering for alle som skal reise til Norge, via entrynorway. For de fleste er det også test ved innreise, og krav om test innen 24 timer før grensepassering.