KRONIKK: Leter vi etter merket som sier at tomatene er norske når vi handler i butikken? spør generalsekretær Katrine Røed Meberg retorisk i Stavanger Aftenblad.

Tekst: Katrine Røed Meberg, Generalsekretær i NGF

Det er ikke mange dagene siden den storslagne Tomatfestivalen i Rogaland, med fest og feiring for store og små, og hyllest av den røde frukten. Ingen ringere enn sykkellegenden Dag Otto Lauritzen var med å kaste glans over arrangementet. Landbruks- og matministeren, politikere, produsenter, arrangører og sponsorer bidro på denne måten å skape folkefest, med tomaten i sentrum. Dette er fantastisk, og vi har all grunn til å heie frem en slik stolthet.

Rogaland kan nemlig smykke seg med å være det største veksthusfylket og står for over 90 % av all tomatproduksjon i Norge. Kvaliteten og mangfoldet i norske tomater er svært god. Faktisk så god at vitenskapelige smakstester viser at forbrukerne synes at norske tomater smaker best. Testene ble gjort i forbindelse med Nibios prosjekt BioFresh. Forskere fra Nofima, med flere, gjennomførte smakstester på norske og spanske tomater ved fem kantiner i Rogaland, og konklusjonen var klar: De aller fleste foretrakk norske tomater.

Les hele kronikken i Stavanger Aftenblad.