Norske gartnere produserer de aller fleste av våre tradisjonelle juleblomster. Hva setter stemningen mer enn friske blomster i vinduskarm og på bordet?

Tekst: Tove Ladstein, informasjonsansvarlig Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP)

Rundt 10 millioner juleblomster selges fra norske gartnerier de hektiske ukene før jul. Enten vi dekorerer i hus og hjem, på kontoret, eller trenger en gave finnes det blomstrende julestemning for enhver smak og lommebok. Felles for julens blomster er at de er godt egnet for livet innendørs, selv i årets mørkeste måned.

Hvilke juleblomster dominerer? 

Julestjerner er et selvsagt julesymbol, og vår aller mest solgte juleplante. Bak den finner vi svibler og asalea, men også tradisjonsrike vekster som julerose og amaryllis. Også andre planter er med på å gi julestemning, enten det er flotte, frodige begonia, knallrøde ildtopp eller grønnplanter som eføy, som med stort hell kan omkranse nisser og lys.

Julestjernen skinner stadig

Det er noe eget med julestjerner, og dette er den av julens planter nesten alle kjenner til. Den er litt «vår» her i Norge, les mer om historien her. Opplysningskontoret for blomster og planter, OBP, er en del av Norsk Gartnerforbund, og markedsfører julestjernene for det norske publikum i samarbeid med 21 andre europeiske land, som en del av kampanjen Stars for Europe. Julestjernens dag feires 12. desember, og frem mot denne dagen bør du følge med på Facebooksiden for Julestjerne – der vil du finne flotte bilder av julestjernegartnernes feiringer av dagen!